Siirry sisältöön

Kajakilla pääset lähemmäksi luontoa

Kajakilla pääsee tutustumaan lähemmäksi ja hiljaisesti luontoon.

Helsingin saaristo on kajakilla liikkuvalle vaihteleva ja elämyksellinen. Voit kokea saarten sokkelot sekä ulapan loputtoman sinisyyden. Kajakki on äänetön ja pehmeä. Sen avulla pääset lähemmäksi luontoa, kokemaan ja näkemään aidommin. 

Yhteensä Helsingin alueella on noin 300 saarta, melonta-alueista kenties kiinnostavin  on Itä-Helsingin saaristo. Se koostuu 100 saaresta ja luodosta Kulosaaresta Vuosaareen. Helsingin edustalla voit tehdä lyhyempiä päiväretkiä ja myös pidempiä, yön yli kestäviä retkiä – suurin osa alueen saarista on julkisia, Helsingin kaupungin tai Suomen valtion omistamia ulkoilusaaria, joille voit nousta maihin. 

Muistathan ottaa huomioon luonnon meloessasi rantojen lähistöllä. Kaislikot ja ruovikot ovat monen lintulajin pesäpaikka ja suoja. Pidä riittävää etäisyyttä luonnonsuojelualueisiin ja lintuluotoihin. Ota kiikari mukaasi ja pysähdy tarkkailemaan luontoa riittävältä etäisyydeltä. Luonto kiittää sinua.

Maihinnousukielto tietyille saarille saattaa olla kiellettyä lintujen pesinnän ajan tai ympäri vuoden. Suomessa maihinnousukielto koskee tärkeimpiä lintuluotoja ja saaria. Maihinnousukieltoja on usein esimerkiksi kansallispuistojen yhteydessä.


Muistathan, että etäisyys luonnonsuojelualueisiin sekä pesimäalueisiin on aina vähintään 25 metriä ja suositeltu etäisyys 50 metriä.

Helsingin ympäristöpalvelut

Katso täältä luonnonsuojelualueiden sijainnit

Suojelualueilla on voimassa liikkumista rajoittavia määräyksiä. Yleisesti liikkumista rajoitetaan lintujen pesintäaikana huhtikuun – elokuun aikana.
Vesilläliikkujalle on tehty kartta, johon on merkitty luonnonsuojelualueiden sijainnit.
Voit ladata kartan tästä.

Helsinki-Porvoo merimelonta -reittiopas

Tietoa melontareiteistä ja palveluista Helsingin ja Porvoon välillä löytyy Outdoors Finlandin tuottamasta Helsinki-Porvoo reittioppaasta. (Naturaviva)
Helsinki-Porvoo Merimelonta (PDF)

Helsingissä kajakkivuokrausta ja opetusta tarjoavat 

Sinua voisi kiinnostaa

Asiasanat

haahka
harmaahylje
Helsingin luonto
kalastajan luonto-opas
Luonnonsuojelualueet
luonto-oppaat
luontoviisas
Luontoviisasvesilläliikkuja
Meriluonto
Merimelu
Ohjeita vesilläliikkujalle
Saariston herkkä luonto
Saariston ja luontojen kasveja ja hyönteisiä
veneet
Vesilinnut
vesilläliikkuja